Върнаха Митьо Очите в затвора в Белене
Върнаха Митьо Очите в затвора в Белене / снимка: Sofia Photo Agency
Върнаха Митьо Очите в затвора в Белене
21723
Върнаха Митьо Очите в затвора в Белене
  • Върнаха Митьо Очите в затвора в Белене

Министърът на правосъдието Маргарита Попова поема контрола върху напредъка на България по глава 23 - "Правосъдие и вътрешен ред", което правеше Гергана Паси. По заповед на зам.-министъра на правосъдието Христо Ангелов, Митьо Очите е върнат в затвора в Белене.

С решение на Министерския съвет Попова оглавява специално създаден междуведомствен координационен екип, в който влизат още вицепремиерите Симеон Дянков и Цветан Цветанов, външният министър Румяна Желева и председателят на ДАНС Цветлин Йовчев. Екипът ще следи напредъка на България по шестте показатели и ще готви доклада. Всеки ще създаде отделен екип във ведомството си по конкретните аспекти на препоръките на Европейската комисия, съобщи Маргарита Попова.

Димитър Желязков е преместен в Казичене с решение на комисията към затвора в Белене, тъй като е изтърпял повече от шест месеца и му остават по-малко от пет години затвор и законът му позволява да подаде молба, обясни заместник-министърът на правосъдието Христо Ангелов.

Комисията е заседавала на 8 юни и не е знаела, че Митьо Очите има и други висящи дела. Тя е променила режима на общо 33-ма затворника.

В Казичене Желязков е изкарал три дни. На 6 август вечерта в 19.40 часа друг затворник - Стоян Кръстев, осъден за незаконно оръжие, взривове и наркотици, го нападнал с обидни думи и го предизвикал. Двамата се сбили и още в същия ден Кръстев е бил преместен в Софийския затвор, за да се спре конфликтът. Тази сутрин и двамата са преместени - Митьо Очите е върнат в Белене, а Кръстев е в затвора в Бобов дол.

Служителите от затвора в Казичене нямат нарушение и няма да бъдат наказани, обясни заместник-министър Ангелов.