/ ThinkStock/Getty Images
Върховният административен съд отмени лимитите на болниците, заложени от надзорния съвет на здравната каса през 2015 година по време на управлението на бившия ресорен министър Петър Москов. В резултат на решението от Лекарския съюз призоваха болниците да си търсят парите, които не са им изплатени от здравната каса. От здравноосигурителната институция пък излязоха със становище, в което посочват, че решението на съда няма да доведе до последици за касата.
 
Решението на съда отменя финансовите ограничения, наложени на болниците през 2015 година. Те бяха въведени с решение на Надзорния съвет, което пък бе атакувано в съда от Центъра за защита на правата в здравеопазването и Сдружението на частните болници.

Ще паднат ли финансовите лимити за определени болници?
 
Пред Дарик председателят на сдружението д-р Николай Болтаджиев обясни, че сега всичко изработено от болниците, трябва да се заплати:
 
„За 2015 г. всяка една болница може да заведе дело и да си получи сумата със съответните лихви, тъй като съдът решава, че това решение е нищожно, което е решение на Надзорния съвет на Касата, и по този начин съдът казва, че не може да има лимити, т.е. всичко изработено трябва да се заплати на болниците за 2015 г.“, каза д-р Болтаджиев.

Алармираха: Налагат лимити на лекарства за домашно лечение и за онкозаболявания
 
От Лекарския съюз подчертават, че засегнатите от отмененото решение страни страни могат да потърсят от здравноосигурителната институция и отговорност за причинените им вреди, стига обаче да докажат претенциите си.
 
От своя страна от Здравната каса изтъкнаха, че през 2015 г. са заложили за болниците 1 млрд. 450 млн. лв., а са изплатили милиард и 500 млн., което означавало, че решението на съда няма правни последици за здравноосигурителната институция.