/ Dariknews.bg, архив
Въпреки съпротивата на бизнеса, премиерът Бойко Борисов назначи за заместник-министър на енергетиката бившия шеф на НЕК Красимир Първанов. Работодателите се обявиха против номинацията с мотив, че Първанов е уволнен от кабинета "Борисов 1", заради подписване на обвързващо споразумение за строителството на АЕЦ "Белене".
 
В отворено писмо от бизнеса се обявиха против номинацията на Красимир Първанов за заместник-министър на енергетиката. Работодателите посочват, че не могат да останат безучастни към назначаване на човек с лоша репутация и коментирани зависимости в енергийните среди.

Премиерът назначи още трима заместник-министри
 
Те припомнят, че Първанов е бил уволнен по време на кабинета "Борисов 1" за превишаване на правомощия и подписване на ангажименти във връзка със строителството на АЕЦ "Белене". От бизнеса допълват, че до голяма степен заради бившия шеф на НЕК всяка година плащаме 750 милиона лева над пазарните цени за ВЕИ генератори на енергия у нас.
 
Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев коментира подписаното днес назначение на Първанов така:
 
"Нямам коментар. Това ще затрудни взаимодействието между работодателските организации и министерството и постигнатото ниво на диалог и сътрудничество, което способстваше реформата в предишния кабинет и ме е страх, че ще бъде компрометирано".
 
Красимир Първанов беше предложен за заместник-министър на енергетиката от Обединените патриоти.