Въпреки споровете между управляващото мнозинство и останалите партии, както и вътре – между самите партньори в некоалицията, все пак извънредно заседание на парламента ще има.

То е насрочено за петък (27 октомври) от 12:00 ч., когато депутатите ще трябва да се съберат в Народното събрание и да обсъдят ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за енергетиката, приет от Народното събрание на 5 октомври 2023 г.

На извънредно заседание по-рано днес в Комисията по енергетика беше вече отхвърлено ветото.

В дневния ред на народните представители за петък е и първото гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за запасите от нефт и нефтопродукти. Вносители на законопроекта са депутатите Делян Добрев от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев от ДПС.

“Възраждане“ няма да влезе в пленарната зала за петъчното извънредно заседание, на което ще бъде гледано ветото на президента върху текстове от Закона за енергетиката, се казва в съобщение на пресцентъра на партията. Те призовават "Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ), "Има такъв народ“ (ИТН) и "БСП за България“ също да не участват в заседанието.

"Призоваваме ПП-ДБ, БСП и ИТН да постъпят по същия начин, веднъж, за да провалят плановете на ГЕРБ и ДПС, и втори път, за да докажат, че не са безгласни букви, привиквани от Пеевски, когато той си реши. Нека да опровергаят този факт като не стъпят в пленарна зала в петък", се посочва в текста, в който се цитира лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

От партията допълват, че мотивите на президента за ветото изцяло повтарят доводите им при дебатите около приемането на Закона за енергетиката.