Въоръжен мъж отвлече автобус по линията София – Варна
Въоръжен мъж отвлече автобус по линията София – Варна / снимка:Sofia Photo Agency

Мирослав Блажев, който отвлече автобус по линията София – Варна, се предаде на полицията. Оръжието му е иззето, бомба не е открита. Тепърва се очаква да се уточни дали пистолетът му е боен или газов. Полицията отвежда Блажев в Ловешкото управление, където ще ну бъдат снети обяснения. Няма пострадали пътници. Няма информация дали автобусът ще се върне в столицата.

Ето хронологията на инцидента до този час:

Въоръженият Блажев отвлича автобус, пътуващ по линията София – Варна. Автобусът, собственост на фирма „Биомет”, е тръгнал от Централна автогара в столицата в 13.00 часа.

Малко след тръгването на автобуса 33-годишният Мирослав Блажев, заплашва шофьора с пистолет със заглушител, и казва, че носи и ръчна граната. Похитителят иска да му бъде заведен негов съгражданин, който през лятото на миналата година причинил катастрофа, при която приятелката му загубила бебето си.

Слав Монов, ръководител на автобусен отдел в „Биомет”, също потвърди за инцидента пред Дарик. По думите му похитителят сам е пожелал автобусът да спре на бензиностанцията и да изложил исканията си. От фирмата уточниха, че пътниците в автобуса са 36, има една стюардеса и двама шофьори. Имената на пътуващите не са известни, защото по правилата на вътрешните превози това не се изисква. 

Диана Янкулова, говорител на МВР, каза пред Дарик, че похитеният автобус се намира в района на бензиностанция на село Сопот, Ловешко. На място се намират екипи на пожарната и полицията от областната дирекция. Тя уточни, че похитителят иска да даде пресконференция, на която да разкаже подробности за случая. Според информациите Блажев иска да му бъде заведен мъж, на име Петър Ганев, жител на село Хераково, Сливнишко, който през август миналата година причинил катастрофа, която причинила неудобства и страдания на бременната му тогава приятелка. Тя уточни, че към мястото вече пътуват и екипи от Института по психология на МВР.

Павел Величков, кмет на село Хераково, потвърди в ефира на Дарик, че търсеният Петър Ганев вече е открит от районния инспектор и се намира в РУ – Сливница. Величков сподели, че доколкото познава Ганев го смята за той е тих, свит, скромен. Той каза, че Ганев е работил до преди две години в селото, а към днешна дата работи в София.

Според неофициална информация на Дарик - Габрово Мирослав Блажев е 33 годишен и работел като охранител в София няколко години. Останал е без работа и се е завърнал в Севлиево. Приятелката му живее при него. Била е в Дома за деца, лишени от родителски грижи в Севлиево. Мирослав е лежал в Психиатричната болница в Севлиево преди десет години с диагноза разстройство на личността. По думите на лекари от лечебното заведение е избухлив.

Един от шофьорите на похитения автобус - Добрин Иванов, разказа пред Дарик: „На излизане от правешкия тунел около 14.05 часа чух шум. Обърнах се. Видях прав мъж, тръгна към мен, каза ми „Не ме гледай” и насочи оръжието към мен. Колегата, който шофираше в момента, тръгна да спира, но той му каза да продължава и че ще спрем на „РОМ Петрол”. Първоначално той ни забрани да говорим по телефоните, но минути след това ни позволи да говорим каквото си искаме. Ние се обадихме на нашите шефове. Според мен той искаше медии да дойдат тук. Той разговаря много по телефона. Не знам с кого е разговарял. Полицията чакаше на бензиностанцията. Явно е искал да го чуе и види цяла България. Арестуваха го, не знам къде е. Тук сме само медии и пътници. Полицаите действаха по стандартната процедура – сам легна на земята, пусна си пистолета. Първо ми се стори, че е ядосан, след това говореше спокойно. Не ми изглеждаше неуравновесен. Не е заплашвал никого. Полицията провери автобуса. Неговият багаж е иззет.

Според информация на Дарик похитителят Мирослав Блажев е поддържал постоянна телефонна връзка с главен комисар Павлин Димитров.

Очаквайте още подробности!