/ БГНЕС
Има психоза сред учителите и част от родителите на ученици Първо СУ "Св. Седмочисленици" в Търговище. Това призна просветният министър Красимир Вълчев.

От днес учениците от 5 до 12 клас в училище, където от коронавирус почина една от учителките, преминаха в режим на обучение в електронна среда. 

"Ситуацията в Търговище е най-тревожна, затова там за училището взехме решение. Предложиха ми, аз одобрих и сега учениците се обучават в електронна среда", обясни Вълчев и изрази надежда, че скоро тревогата на хората там ще утихне.

Той бе категоричен, че към момента не се предвижда цялостно затваряне на училища. 

"Както и досега – където е необходимо, ще се карантинират отделни паралелки. Там, където областта е в червено, ще предложим локални мерки”, уточни той и призова да се спазват мерките и носенето на маски.

Просветният министър отчете, че в страната от началото на учебната година 289 учители са заболели от коронавирус, а заразените деца и ученици от детските градини и училищата са 286. Това покзвало, че децата не се разболяват толкова, тъй като броят на заразените педагози и ученици е почти равен, а учителите са 10 пъти по-малко.

99,2% в системата учат присъствено, пресметна Вълчев.

"Няма много училища, в които да кажем, че има клъстери, по-скоро са единични случаи", обобщи министърът.

Коментара си Вълчев направи пред медиите преди конференцията на тема "Влиянието на съвременните информационни технологии върху когнитивните способности и развитието на децата от 3 до 11 години. По време на форума той се обяви за това да не се пускат телевизори на децата в детските градини.