Красимир Вълчев
Красимир Вълчев / БГНЕС, архив
"Най-голямата кражба от бъдещето би била да спестим от образование и от учители", заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на извънреден брифинг след думите на президента Румен Радев, че бюджетът за догодина е "разоряващ", заделените средства по пера са "кражба на бъдеще"  и имат за цел да спечелят симпатиите на избирателите през наближаващите избори.

„Да, тези разходи са свързани с избори, но с изборите от 2017 г. Те не са конюнктурни, правим поредната четвърта крачка за увеличение на възнагражденията на учителите. Вярваме, че можем да имаме добро образование само ако имаме добри учители, ако мотивираме най-добрите ученици да стават учители. Следващата година средната учителска заплата ще достигне 125% от средната за страната“, увери министър Вълчев.

Според него проблемите в образованието са именно заради факта, че предишни години се е пестяло от тази сфера, което вече е променено.

„Избори има, политическа ситуация има, но ние трябва да водим позитивни разговори за нашето бъдеще. В най-голяма степен това може да стане по темата за образованието“, смята Вълчев. 

„Много ще се радвам, ако има общ политически консенсус и някои хора успеят да надмогнат краткосрочните си политически интереси“, заключи Красимир Вълчев.