Според него удължаване на учебната година би създало организационни трудности
24 май винаги е носил онзи положителен заряд на образованието, на българския дух, на българската култура.

Системата предприе една инициатива - „Майски празници“, която училищата и учениците организират - чествания в електронна среда. Това са най-често концерти, изложби, инициативи, които се провеждат по случай 24 май, разказва в ефира на "Събуди се" образователният министър Красимир Вълчев.

Той благодари на екипа на NOVA  за инициативата в подкрепа на българските учители и увери, че където и да се намира, ще се включи и ще ръкопляска точно в 11:00 часа.
"Българските учители заслужават да бъдат аплодирани.


Красимир Вълчев за 24 май: Обществото разбра, че учителят ще бъде винаги необходим

Те показаха, че са реактивни, отговорни в този кратък срок, когато трябваше системата да се реорганизира напълно и да премине към обучение в електронна среда. Всяка една професия заслужава уважение, но учителската професия е в основата на всички останали, защото, ако имаме добри учители, ще имаме добри специалисти по всички останали професии", смята Вълчев.

"Не сме сигурни дали през есента епидемичната обстановка няма да бъде по-сложна. Това би създало организационни трудности по отношение на кандидатстването във висшите училища, особено в чуждестранните.

Почти всички страни взеха решение да приключат юни, най-късно юли учебната година. Някои взеха решение да приключат без изпити, други пък са в другата крайност - да приключат присъствено или частично присъствено.

Ние по-скоро бяхме предпазливи, здравето е най-важно. Аз, като министър на образованието, много повече искам да се върнат децата, защото е незаменимо взаимодействието в класната стая откъм социализацията и към придобиването на хармонични знания и умения. Но все пак ситуацията е такава. 

24 май – Ден на българската просвета и култура (ВИДЕО)

Важното е, че успяхме да спасим, така да се каже, учебната година, нямаме загуби, имаме определен процент деца, които ежегодно са ни предизвикателство. Тази година беше още по-трудно", сподели министърът.

Децата от семейства със смесено отношение към образованието, с образователни дефицити у нас са между 10 и 20 процента годишно. 10-11% не са се включили ефективно в електронно обучение, а 1-2 % въобще не са били обхванати. 14% пък изобщо не завършват училищно образование. Най-голямо било отпадането след 7-и и 8-и клас.

"В търговските обекти и в детските градини има по-големи колебания, тъй като при тях има многочасово, ежедневно взаимодействие на деца в групи. Що се отнася до изпитите, това е еднократно връщане за един или за два изпита при строги мерки за дистанция.

Учениците, особено при големите ученици, тези мерки могат да се осигурят, особено когато става въпрос за интервал от 4-5-6 часа. Ние ще направим това по време на изпитите. Училищата са били затворени близо два месеца и половина.

Българските актьори с поздрав за 24 май (ВИДЕО)

Ежеседмично се дезинфекцират, в този смисъл те са много по-безопасна среда, отколкото посещението на някой търговски обект. Иначе имаме ученици, които всяка година много трудно ги мотивираме да учат", обясни министър Вълчев.

Според Вълчев, вирусът все още е сред нас. Затова от МОН призовават родителите, ако имат друга възможност, да не пускат децата си на детска градина, защото вътре в групата децата са във взаимодействие.
nova.bg