Вучков: Може да назначим още 700 гранични полицаи
Вучков: Може да назначим още 700 гранични полицаи / снимка: БГНЕС, архив

„Няма никаква юридическа пречка, при наличие на желание, няколкостотин служители на Българската армия, съвместно с българската полиция, да патрулират на българската граница".

Това каза министърът на вътрешните работи Веселин Вучков в „Тази сутрин" на „Нова телевизия.

По думите му, ако има някакъв юридически проблем, МВР може да го отстрани.

„Аз съм говорил с няколко юристи, с няколко бивши военни министри, които казаха, че няма да има проблем", добави той.

„Възможно е да се премине и към друго решение - това е да назначим още гранични полицаи. Аз предлагам 700 човека, като 500 да са на трудов договор, при това ще ги подберем по граничните райони. Има много млади пенсионери от армията и полицията, които търсят работа там - и 200 държавни служители, това са бившите сержанти", обясни министърът.

Според него едва есента ще могат тези служители да започнат работа по границата.

„Затова продължавам да твърдя, че трябва да направим пътища, като тук Министерството на земеделието ще ни помогне, както и 5 общини", уточни Вучков.

„Участъците Средец и Малко Търново са отвратителни. Там дори няма пътища. Там са едни огромни коловози, през които трудно би преминала и проходима техника", каза той.

Попитан за това дали е можело да се предотвратят жертвите при инцидента с починалия граничен полицай Асен Асенов, Вучков отговори:

„Два месеца бяха необходими, за да стигнем до извода, че тази операция в тази форма трябва да бъде прекратена. Още в средата на декември подготвихме доклади, които внесох в Министерски съвет три дни преди този злощастен инцидент", заяви министърът.

По отношение на бежанците вътрешният министър каза, че най-големите потоци са през Италия и Гърция.

„Не става въпрос за 7500 бежанци, които ще бъдат върнати, а става дума за 7500 запитвания към България като кореспонденция", каза той.

По думите на Вучков, действително около 3000 бежанци са регистрирани за първи път в България, което обаче не означава, че те ще бъдат върнати.

„Няма официално направено искане за това. Това ви го гарантирам. Това е въпрос на процедура, но аз съм сигурен, че една европейска държава няма да изсипе просто така около 3000 бежанци ", заяви министър Вучков.