В 2 общини и 4 кметства има втори тур на частичните местни избори. Изборите са насрочени с укази на президента Румен Радев. Първи тур се проведе миналата седмица в 2 общини и 12 кметства, като 8 населени места избраха кмет на първи тур, а днес ще се проведат балотажи в 6 населени места.

Изборният ден започна в 07:00 ч. и продължава до 20.00 ч.

Напрегнати се очаква да са балотажите на частичните избори за кметове. Съмнения за контролиран вот белязаха вота преди седмица в 14 населени места. Интерес предизвикаха изборите в Буковлък и Стражица. И докато петхилядното плевенско село вече избра своя кмет, то във великотърновската община битката е глас за глас. Двамата кандидати за независими, но единият от тях е подкрепен от политическа партия, посочва NOVA.

Балотажът в плевенското село Аспарухово е започнал спокойно, съобщи за БТА Надя Георгиева, председател на Общинската избирателна комисия в град Левски. Машината в секцията за гласуване работи, своя вот са упражнили и първите избиратели, добави Георгиева.

Според избирателните списъци, гласоподавателите в Аспарухово са около 500. На вота миналата неделя гласуваха близо 49 процента от тях. 

До частичните избори в това плевенско село се стигна, след като досегашният кмет се отказа от поста си, защото бе избран за председател на местната земеделска кооперация.

Всички Секционни избирателни комисии /СИК/ в община Калояново, област Пловдив, отвориха за гласуване. В няколко от тях не са се явили по един от членовете, но това няма да попречи на работата им. Това съобщиха от Общинската избирателна комисия /ОИК/. Жителите на община Калояново, имащи право на глас, ще отидат до урните, за да избират на балотаж кмет на общината. Те трябва да избират между кандидата на ГЕРБ и СДС Виктория Михайлова, която има 900 гласа повече от Пламен Николов от НФСБ, изпълняващ до момента длъжността кмет на общината.

Право на глас в община Калояново имат 9183 избиратели, които могат да гласуват в 20 секции. В 13 от тях вотът е смесен с машини и хартиени бюлетини, а в седем ще се гласува само на хартия. До провеждането на частичните местни избори за кмет в община Калояново се стигна, след като местната ОИК прекрати предсрочно мандата на кмета Георги Георгиев, който бе хванат да шофира след употреба на наркотици и получи условна присъда.

Изборният ден в село Арчар, община Димово, където днес се провежда балотаж на частични местни избори за кмет на населеното място, е започнал нормално. Това съобщи Момчил Станков, председател на Общинската избирателна комисия. Всички избирателни секции са отворени, няма неявили се членове на избирателните секции. В село Арчар избирателите ще гласуват машинно в образуваните три изборни секции. Сформирана е и една подвижна избирателна секция.

В най-голямото село от община Димово - Арчар, право на глас имат 2133 избиратели. Двама кандидати ще оспорват кметското място. До провеждането на частични избори се стигна, след като избраният кмет на Арчар - Боряна Николаева Георгиева-Русинова, подаде оставка, посочвайки лични причини за решението си.
nova.bg, БТА