Втора австрийска фирма опроверга да е обвинила в корупция МОСВ
Втора австрийска фирма опроверга да е обвинила в корупция МОСВ / netinfo

Втора австрийска фирма опроверга отправени от нейно име във виенски вестник обвинения в корупция към Министерството на околната среда и водите /МОСВ/, съобщи пресцентърът на ведомството. В официално писмо до министър Джевдет Чакъров ръководството на австрийската фирма "Винербергер" ЕООД опроверга отправени от нейно име във виенския вестник "Der Standard" обвинения за корупционни практики в МОСВ.

"Бихме искали изрично да подчертаем, че съвместната ни работа към днешна дата винаги е била коректна и делова. В нито един момент досега не сме имали каквито и да е основания да считаме, че съществува корупция, още по-малко свързана с Вашето министерство и Вашето име", пише в писмото, получено в МОСВ, цитирано от пресцентъра на министерството.

В него се посочва още, че цитираните от австрийското издание думи на изпълнителния директор на фирмата Гернот Шьобиц "са изцяло извадени извън контекста на въпросното изказване".

В писмото се заявява и готовност за лична среща с министър Джевдет Чакъров, за да се изясни създалото се недоразумение.

На 16 февруари, след публикуването на статията от "Der Standard" в български медии, министър Чакъров изпрати чрез МВнР писмо до посланика на България в Австрия Ради Найденов. В него той поиска съдействие да се установи контакт с фирмите "Винербергер" и "Заубермахер" и да се изиска от тях официална информация за какви свои проекти, къде и кога двете фирми са били препятствани от МОСВ, с какви мотиви и какво им дава основание да отправят обвинения за корупция, като предоставят и съответните данни за тези свои твърдения.

На 27 февруари в официално писмо до министър Чакъров, от "Заубермахер" опровергаха отправени във виенския вестник от името на фирмата обвинения за корупция към МОСВ.

Пълният текст на писмото на "Винербергер" ЕООД в превод на български език може да бъде намерен на интернет страницата на МОСВ, информира пресцентърът.