ВСС върна Делян Пеевски в следствието
ВСС върна Делян Пеевски в следствието / снимка: Sofia Photo Agency, архив
ВСС върна Делян Пеевски в следствието
62524
ВСС върна Делян Пеевски в следствието
  • ВСС върна Делян Пеевски в следствието

Висшият съдебен съвет върна на работа като следовател Делян Пеевски - син на медийния бос Ирена Кръстева. Той отново ще работи в столичното следствие под ръководството на новия му шеф Петьо Петров. Пеевски, който е бивш депутат от ДПС, поиска ВСС да го върне на поста, а кадровиците уважиха молбата му почти без никаква дискусия.

Пеевски беше назначен в същото следствие през 2005 г. макар и без стаж, а в последствие стана заместник-министър на бедствията и авариите по време на Тройната коалиция. След корупционен скандал Пеевски е освободен от поста, но не може да се върне в съдебната система, защото ВСС отказва да го направи заради липса на необходимите качества. Пеевски обжалва пред Върховния административен съд, който се съобразява с иска и задължава следователят да бъде върнат в следствието.

Междувременно прокуратурата отказва да образува производство за корупционния скандал, което означава, че Пеевски отново влиза в политиката като заместник на Емел Етем. В 41-вото Народно събрание Пеевски влезе с подкрепата на ДПС.

Неговият нов шеф Петьо Петров научи от Дарик, че Пеевски е преназначен. „Нищо не съм разбрал, защото от сутринта не мога да си вдигна главата от масата. Нищо не мога да кажа”, лаконичен беше той.

Членът на Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров пък коментира, че кадровиците не са имали друг избор освен да назначат Пеевски отново в следствието. „Съветът няма избор, след като той желае. Има си разписани норми в закона. Нищо не може да бъде нарушено. Ако ние откажем да го назначим, ще бъдем в нарушение”, обясни той.

Делян Пеевски е син на бившата шефка на тотото и настоящ собственик на редица медии Ирена Кръстева. Той почти не е работил като следовател. Пеевски бе назначен в столичното следствие през 2005 г., въпреки че нямаше необходимия юридически стаж. През 2006 г. обаче той стана заместник-министър на бедствията и авариите.