ВСС си гласува по две заплати допълнително
ВСС си гласува по две заплати допълнително / Sofia Photo Agency

Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) си гласуваха по две основни заплати допълнително за цялостен принос през годината. Освен тях награди ще получат главният секретар на съвета, главният инспектор на Инспектората на ВСС и директорът на Института по правосъдие. Средната заплата на член на ВСС е малко над 2000 лева. Така всеки от висшите магистрати ще получи допълнително материално стимулиране в размер на над 5000 лева.

Според изчисления членовете на ВСС ще вземат по 5300 лева, главният съдебен инспектор - 5432 лв., главният секретар на ВСС - 4240 лева. Наградите на главния прокурор и председателите на върховните съдилища ще са още по-високи, тъй като заплатите им са по-големи, информира Българската телеграфна агенция.

Деветнайсет от членовете на ВСС гласуваха "за". Сред гласувалите "въздържал се" бе Галина Захарова. Тя обясни позицията си пред журналисти с думите, че е съпричастна към всички работещи в бюджетната сфера в страната, които няма да получат допълнително пари, а тези, които са взели, ще ги върнат.