ВСС реши да има награди за цялостен принос
ВСС реши да има награди за цялостен принос / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Висшият съдебен съвет реши да се раздадат награди за цялостен принос на всички магистрати и служители. Това стана по предложение на председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев заради напрежението и неяснотата в съдебната система около 13-та заплата.

Проф. Груев настоя ВСС да вземе принципно решение дали ще има допълнително възнаграждение и така да постъпи честно и ясно спрямо магистратите и обществото, и заяви, че това е в съзвучие с изпълнителната власт и призива на социалния министър Тотю Младенов, че няма нищо лошо в общините и министерствата, в които има икономии, да бъде раздадена 13-а заплата.

Още преди месец шефът на бюджетната комисия на ВСС Иван Колев съобщи, че системата има 7-8 млн. лв. икономии и голямо преизпълнение на приходите, но част от парите вече са изхарчени за компенсации на граждани, осъдили прокуратурата, и за възнаграждения на вещи лица и съдебни заседатели. Така на практика 13-та заплата в съдебната система няма да вземат само дисциплинарно наказаните.

Съветът уволни дисциплинарно Иван Димов като съдия в Сливенския окръжен съд заради контакти с Красьо Черния. С 15 гласа "за", 2 "против" и 5 "въздържали се" Висшият съдебен съвет освободи Димов от съдебната система, тъй като с контактите си с Красьо Черния е нарушил Кодекса за етично поведение и е уронил престижа на съдебната власт.

Съветът избра за изпълняващ длъжността председател на Софийския градски съд Величка Цанова, заместник председател на съда и ръководител на наказателната колегия. До избора на нов председател на СГС тя временно ще поеме поста на Георги Колев, който бе избран за председател на Върховния административен съд.