ВСС решава за Гугушева в понеделник
ВСС решава за Гугушева в понеделник / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
ВСС решава за Гугушева в понеделник
59596
ВСС решава за Гугушева в понеделник
  • ВСС решава за Гугушева в понеделник

Галя Гугушева не е попълнила правилно декларации по Закона за конфликт на интереси. Такова е становището на ресорната комисия към Висшия съдебен съвет, която заедно с етичната комисия изслуша вече бившия кандидат за конституционен съдия.

По думите на председателя на етичната комисия Ясен Тодоров ВСС ще приключи с казуса в понеделник, когато ще стане ясно дали срещу Гугушева ще бъде образувано дисциплинарно производство.

Галя Гугушева се яви в Съвета със своя син Стефан, за да бъде разпитана относно сигнала на адвокат Петър Ванев срещу нея. Той обаче не присъства въпреки поканата на кадровиците.

След разпита Ясен Тодоров разказа, че произходът на средствата на Гугушеви е финансово обоснован, но чисто житейски остава въпросът защо е било нужно взимането на заем от Гугушева от фирмата на сина й, който по-късно самият той е погасил: „Моят въпрос към Гугушева беше следният: „Как ще обясните, че взимате заем от фирмата на сина си, а после вашият син ви дава пари, с които да погасите този заем към неговата фирма". Това е притеснителното за мен в цялата история. Представете си, че един човек не е направил абсолютно нищо нередно, а се излее една уникална кофа помия върху него".

Преди изслушването поредният несполучлив кандидат за конституционен съдия каза единствено, че няма нищо в живота си, от което да се притеснява. Вчера стана ясно, че ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов е поискал освобождаването на Гугушева като негов заместник. В същото време изпълняващият длъжността главен прокурор Бойко Найденов поиска пълна нейна проверка от Инспектората към Върховната касационна прокуратура.

След като ГЕРБ оттегли подкрепата си към Гугушева заради сигналите срещу нея, тя беше принудена да се откаже от кандидатурата си за конституционен съдия.

Пловдивският адвокат Петър Ванев подаде първия сигнал срещу Галя Гугушева. Според него тя имала съмнителни връзки с лица и финансови структури с неясен или съмнителен произход на средства и активи. Вторият сигнал дойде от Иван Груйкин от Гражданска инициатива "Справедливост", който настоява ВСС да извърши проверка за принципа на разпределение на 43 търговски и имотни дела, гледани от едни и същи състави, по които синът на Гугушева - Стефан, е имал 100% успеваемост като адвокат. Третият от тях е постъпил в правната комисия в парламента. В деня на оттеглянето й като кандидат за конституционен съдия пък стана ясно, че е пристигнал пореден сигнал - този път в парламентарната комисия, разследваща корупцията по високите етажи на властта.