ВСС прие оставките на районни прокурори
ВСС прие оставките на районни прокурори / netinfo

Висшият съдебен съвет прие оставката на районния прокурор на Оряхово Николай Николов. 19 от магистратите гласуваха "за" освобождаването на Николов и само един бе "въздържал се". Така след това решение на съвета Николов ще е редови прокурор в оряховската прокуратура.

Оставката си Николов подаде след призива за това от страна на главния прокурор Борис Велчев. Причина бяха публикации в медиите за среща в ресторант край Дунав и почерпка в работно време на магистрати от Оряхово и Козлодуй с отстранения от длъжност заместник-районен прокурор Димитър Викентиев.

Висшият съдебен съвет е приел оставката и на районния прокурор на Кубрат Вячеслав Николов, съобщи пред журналисти окръжният прокурор на Разград Огнян Дамянов.

Той допълни, че трудовите правоотношения с Николов са прекратени официално от 1 март със заповед на главния прокурор Борис Велчев.

В началото на февруари Софийска градска прокуратура излезе с постановление за образуване на досъдебно производство срещу Вячеслав Николов за системно неизпълняване на служебните задължения и неспазване на сроковете, предвидени в НПК за решаване на досъдебните производства и преписки. Преписката за налагане на дисциплинарно наказание на Николов е образувана по предложение на окръжния прокурор на Разград.

Дамянов съобщи, че се касае за над 300 пресрочени от Николов дела в качеството му на наблюдаващ прокурор. Нерешените дела в Кубратската районна прокуратура от 2005 г. насам са 3291, част от тях са решени, останали за решаване са 2977.

Съгласно Закона за съдебната власт на Вячеслав Николов ще му бъде изплатено дължимото обезщетение в размер на 20 работни заплати, както и обезщетение за неизползвания от него отпуск за период от над два месеца, уточни Дамянов.

Той допълни, че Николов е бил с ранг на прокурор в Апелативната прокуратура и общата сумата на обезщетението, което ще получи е между 30000 и 40 000 лева.

По време на днешното си заседание ВСС назначи девет нови съдии във Върховния касационен съд в търговско, гражданско и наказателно отделение.