ВСС отстрани временно от длъжност Камен Ситнилски
ВСС отстрани временно от длъжност Камен Ситнилски / снимка: БГНЕС, архив
ВСС отстрани временно от длъжност Камен Ситнилски
66845
ВСС отстрани временно от длъжност Камен Ситнилски
  • ВСС отстрани временно от длъжност Камен Ситнилски

Висшият съдебен съвет изненадващо отстрани за 6 месеца от длъжност Камен Ситнилски. Срещу члена на ВСС тече дисциплинарно производство. Той е основният участник в поредния СРС-скандал, след като през лятото бяха изнесени записи на разговори на високопоставени магистрати и се породиха съмнения за задкулисни игри и манипулации по време на изборите за членове на ВСС. Временното отстраняване на Ситнилски било нужно и защото с присъствието си той можел да попречи на решаването на водената срещу него дисциплинарка.

Предложението за отстраняване дойде от председателя на дисциплинарния състав по случая със Ситнилски Галя Георгиева, която обясни, че той трябва да бъде временно отстранен до приключване на производството срещу него, тъй като присъствието му влияе негативно на репутацията на институцията. Гласуването беше проведено тайно.

След него един от членовете на Съвета Ясен Тодоров обясни защо е било нужно Ситнилски да бъде отстранен за максималния срок от 6 месеца: „Има образувано дисциплинарно производство, законът дава възможност член на Съвета, срещу когото е образувано такова производство, да бъде отстранен от длъжност по предложение на дисциплинарния състав за срок до шест месеца. Делото е обемно и се предполага, че ще продължи. Има много доказателствени искания".

Междувременно Висшият съдебен съвет не можа да избере градски прокурор на София. И тримата кандидати не получиха достатъчен брой гласове, а негативният вот беше повече от положителния.

Кандидати за поста бяха доскорошният заместник-районен прокурор Руси Алексиев, прокурорът от отдела за борба с корупцията в градската прокуратура Ваня Илиева, която води разследването срещу отстранения шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, както и следователят Бойко Атанасов.

Голяма част от членовете на ВСС се въздържаха при гласуването. Това означава, че трябва да бъде стартирана нова процедура за избор на градски прокурор на мястото на Николай Кокинов, който беше изгонен от системата заради СРС скандал. Подслушани по него освен Кокинов бяха и бившият премиер Бойко Борисов и ексминистърът на земеделието Мирослав Найденов.

По предложение на Инспектората към ВСС, съдебният съвет образува дисциплинарни производства по отношение на съдиите от Районния съд в Поморие Димитър Димитров и Ивайло Бъчваров. По предложение на окръжния прокурор на Пазарджик ВСС образува дисциплинарно производство срещу Вихър Недялков от следствения отдел при Окръжната прокуратура.