Методи Лалов
Методи Лалов / БГНЕС, архив
Съдията отнесе санкция за неизпълнени задължения и за обида към служител на съда
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) най-после освободи Методи Лалов като съдия от Софийски районен съд. Освобождаването му събра 8 гласа "за", а наред с това Лалов беше санкциониран.

Магистратът подаде оставката си още през август, но заседанието на колегията се провали на два пъти поради липса на кворум, а по-късно стана ясно, че по нея липсва и становище от Комисията за атестирането и конкурсите.

С оставката си Методи Лалов пожела повече да не правораздава в СРС, който в един момент дори оглавяваше. Впоследствие обяви, че вероятно ще се включи в обществено-политическия живот на страната, а в средата на август от „Демократична България“ го поканиха да оглави листата им за общински съветници в столицата.

Преди да бъде освободен от поста обаче бившият вече съдия получи две наказания „забележка“ по дисциплинарно производство, образувано срещу него и разгледано при закрити врата.

Повод за санкциите бяха две предложения – на Инспектората към ВСС за неизпълнени задължения, както и на изпълняващия функциите на ръководител на СРС Стефан Милев, който поиска уволнението му заради обидно отношение към служител в съда.