ВСС остава без кариерни бонуси
ВСС остава без кариерни бонуси / netinfo
Парламентът отхвърли кариерния бонус на магистратите
54741
Парламентът отхвърли кариерния бонус на магистратите
  • Парламентът отхвърли кариерния бонус на магистратите

Очаквано и на второ четене парламентът се съгласи с мнението на президента Росен Плевнелиев, който наложи вето върху текстове от Закона за съдебната власт. Депутатите не се опитаха да запазят т. нар. кариерни бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет и инспектората към него, като окончателно отхвърлиха текстовете от Закона за съдебната власт, които го регламентираха.

Така остават в сила сегашните разпоредби, според които след приключване на мандата си магистратите ще бъдат възстановявани на същата длъжност в съдебната система, която са заемали, преди да влязат в съвета.

Правосъдният министър Диана Ковачева увери, че наесен с новите поправки в закона ще се търси начин членовете на ВСС да не останат блокирани професионално следващите девет години.

Тук говорим всъщност за службогонци

- депутатът от БСП Любен Корнезов

Депутатът от левицата Любен Корнезов изрази мнение, че при поправката става въпрос за „службогонци“ и призова правосъдния министър да каже пред депутатите своето отношение към така наречените кариерни бонуси. „Госпожо министър, нали Вие писахте, после Министерският съвет, гласувани, после вето...", припомни Корнезов пътя на текстовете за „кариерния бонус".

 

ВСС остава без кариерни бонуси
netinfo
„Членовете на следващия Висш съдебен съвет и инспектората да бъдат повишавани с една степен - това беше предложението, внесено от Министерския съвет", обясни Диана Ковачева и допълни, че предложението е дошло от магистрати, според чието мнение на практика невъзможността да имат кариерно развитие демотивира активните магистрати, магистратите в активна възраст да кандидатстват, да бъдат номинирани и да станат членове на ВСС.

Членовете на ВСС не заслужават да бъдат блокирани в кариерното си развитие

- правосъдният министър Диана Ковачева

Според министъра членовете на ВСС не заслужават да бъдат блокирани в кариерното си развитие и тя не би нарекла подобно предложение „бонус".

Ковачева изрази мнение, че дори при отхвърляне на текстовете трябва да продължи да се търси вариант, при който членовете на ВСС да бъдат мотивирани да работят добре и на практика да се привлекат по-активни хора.