ВСС образува дисциплинарно производство срещу прокурор от Разлог
ВСС образува дисциплинарно производство срещу прокурор от Разлог / DarikNews

Висшият съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу прокурора от Районна прокуратура - Разлог Валентин Михов. Това стана по предложение на Инспектората към Висшия съдебен съвет, който предложи Михов за дисциплинарно уволнение. Проверката е установила, че той системно не спазвал сроковете по възложените му дела, не се явявал в съдебни заседания и бавил преписки.

Инспекторатът констатира, че той е закъснял с два часа и половина за процедурата по встъпването си в длъжност като прокурор, като през това време са го чакали гости от следствието и съда. Той е обяснил закъснението си с неотложни лични ангажименти. До момента не се е произнесъл по дадени му през декември 2007 г. 48 спрени наказателни производства, като е възроптал пред ръководството, че са му възложени. През юли и октомври 2008 г. не се е явил безпричинно в две съдебни заседания и още 4 пъти не се е явил на работа. По 89 преписки се е произнесъл след изтичане на законовия срок.

Поведението му по време на съдебно заседание през февруари 2008 г. е станало повод за статии в местната преса със заглавие "Разложки прокурор сътвори истински екшън в съдебната зала", с което е накърнен престижът на съдебната власт. Прокурорът е давал следните обяснения: заспиване в автобус, продължителен обяд, неумение за работа с компютър, недостатъчна процесуално-правна подготовка, заетост с благотворителна и църковна дейност.

На Михов вече е налагано дисциплинарно наказание "порицание" със заповед на административния ръководител на РП-Разлог, което е потвърдена и от ВСС.