ВСС няма да образува производство срещу Галя Гугушева
ВСС няма да образува производство срещу Галя Гугушева / снимка: Sofia Photo Agency, архив
ВСС няма да образува производство срещу Галя Гугушева
60400
ВСС няма да образува производство срещу Галя Гугушева
  • ВСС няма да образува производство срещу Галя Гугушева

Висшият съдебен съвет няма да образува дисциплинарно производство срещу злополучния кандидат за Конституционния съд Галя Гугушева. Председателят на етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров заяви, че няма доказателства за нарушения от страна на Гогушева.

Гугушева беше замесена в имотен скандал и съмнение за участие в корупционни схеми. Тя сама прецени да оттегли кандидатурата си за конституционен съдия. В момента и други институции извършват проверки срещу Гугушева.

Ясен Тодоров обясни, че ако от тях излязат резултати, които я уличават етичната комисия ще се самосезира.

Беше проведено и първото заседание на Гражданския съвет към ВСС. На него са присъствали 15 от 17-те правни сдружения в състава му към момента, както и 10 от членовете на ВСС.

Йосиф Герон от Съюза на юристите заяви, че ВСС ще бъде длъжен да разглежда становищата на Гражданския съвет, но не и да се съобразява с тях. Според Биляна Гяурова от Български институт за правни инициативи Гражданският съвет трябва да бъде коректив на Висшия съдебен съвет.

Някои от въпросите, които ще бъдат обсъдени са правилата за избор на лидерските позиции в съдебната власт темата за етичното поведение на магистратите и случайното разпределение на делата.