Всяко пето дете в България е получавало предложение за секс в интернет
Всяко пето дете в България е получавало предложение за секс в интернет / снимка: Guliver/Getty Images

Всяко пето дете в България е получавало предложение за секс в интернет. В момента има повече от 160 български сайта, над които няма никакъв контрол, а всеки ден в световната мрежа дебнат 750 000 педофили. Жертва обикновено стават деца на възраст между 10 и 14 години. Това каза днес в Бургас експертът по интернет престъпления в Главната дирекция „Борба с организираната престъпност”(ГДБОП) Явор Колев.

В основното училище „Братя Миладинови” днес той даде старт на кампанията „Кой стои срещу мен в мрежата”. Колев каза, че рискът децата да попаднат на педофил в интернет се увеличава с 40 на сто, ако имат профил в сайт за запознанства, а според международно проучване от 2010 г. 80% от децата между девет и 16 години имат профил в интернет. Българските деца се оказали с най-слаб родителски контрол във виртуалната мрежа.

Явор Колев запозна учениците къде да могат да подават сигнали за заплаха в интернет - в сайтовете www.cybercrime.bg и spasidete.bg.

Младежите у нас сами улесняват педофилите, публикувайки секс снимки

Кампанията „Кой стои срещу мен в мрежата” е съвместна инициатива на Община Бургас, ОД на МВР-Бургас и сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” в ГДБОП.

В рамките на кампанията ще бъде разработено безплатно мобилно приложение за смартфон и таблет, което ще предоставя информация и съвети, а при заплаха ще изпраща сигнал до отговорните институции.

Източник: БТА