Всяко десето дете у нас се ражда недоносено
Всяко десето дете у нас се ражда недоносено / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Всяко десето дете у нас се ражда недоносено
58798
Всяко десето дете у нас се ражда недоносено
  • Всяко десето дете у нас се ражда недоносено

Всяко десето дете у нас се ражда недоносено, а бройката от преждевременно родените деца годишно достига 7000. Данните съобщи за Дарик председателят на фондация „Нашите недоносени деца" Нина Николова, а поводът е Световният ден на недоносените бебета, към който страната ни ще се присъедини за първи път.

Бройката на недоносените деца процентно непрекъснато се увеличава, допълва Нина Николова. Като недоносено се категоризира всяко бебе, родено преди 37-ата седмица от бременността.

„В световен мащаб се раждат 15 милиона недоносени деца на година, от които 1 милион умират, в следствие на това, че са недоносени. Това прави по едно бебе на всеки 30 секунди. Това е официална световна статистика, според която всяко десето дете е преждевременно родено, и от която страната ни не прави изключение. Друг проблем е, че все повече и повече се раждат по-малко доносени бебета, говоря за бебета, родени в края на 6-ия месец, тоест - увеличава се и незрелостта на недоносените бебета", каза още Николова

17 ноември е Световният ден на недоносените бебета. Точно в 18 часа днес денят ще бъде отбелязан пред Столична община, чиято сграда ще бъде осветена в лилаво - цвета на недоносените деца. Така страната ни за първи път ще отдаде внимание на бебетата, родени по-рано, отколкото трябва.