Всички желаещи могат да сменят личния си лекар
Всички желаещи могат да сменят личния си лекар / снимкa: Sofia Photo Agency
До края на декември всички, които са здравноосигурени, могат да сменят личния си лекар, като се регистрират при нов. Такава пререгистрация се извършва два пъти годишно – през юни и декември. Всеки има право да избере общопрактикуващ лекар на територията на цялата страна.

Гражданинът, който иска да смени личния си лекар, трябва да закупи от медицинска книжарница регистрационна форма за постоянен избор. С попълнения формуляр той трябва да отиде при предпочетения нов общопрактикуващ лекар, като представи също здравноосигурителната си книжка и документ за актуален здравноосигурителен статус. Ако той все още няма здравноосигурителна книжка, смяната се извършва с третия екземпляр от регистрационната форма за избор на лекар.

За пререгистрацията не е нужно гражданинът сам да се отписва от листата на досегашния си личен лекар. Това, както и включването в пациентската листа на новоизбрания лекар, се извършва по служебен път от районната здравноосигурителна каса.

От здравноосигурителната каса напомнят, че когато здравноосигурен гражданин пребивава в друго населено място за период от един до пет месеца, трябва да направи временен избор на общопрактикуващ лекар на мястото, извън постоянното си местоживеене. Изборът се осъществява с регистрационна форма за временен избор на личен лекар.