Всички власти имат ангажимент към проблема с бежанците, увери Вигенин
Всички власти имат ангажимент към проблема с бежанците, увери Вигенин / снимка: БГНЕС, архив

В ситуацията със сирийските бежанци, която е тежка за страната, правителството се опитва да не създава излишно напрежение и да не тревожи гражданите. Щабът работи, действията му са адекватни и никой не е останал на улицата. Това заяви пред БНТ външният министър Кристиан Вигенин.

Той допусна, че настоящите проблеми в центровете за временно настаняване се дължат на бързината, с която е търсено решение на проблема, както и с изчерпания капацитет. Вигенин беше категоричен, че това е недопустимо, ако продължава в по-дълъг период от време. Според него анализите, които са правени по темата, са показали още преди две години, че е възможно увеличаване на броя на търсещи убежище у нас, като е можело да бъде изграден по-голям капацитет за прием в края на миналата и началото на тази година, но това не е станало.

Външният министър подчерта, че трябва да бъде осигурена специална грижа за децата на бежанците. Именно възможностите в тази посока са били тема на вчерашната му среща с представителя на ЮНИЦЕФ в България. На проведеното заседание на Съвета по международното сътрудничество за развитие вчера е взето решение средства, които са предвидени за хуманитарна помощ за сирийски бежанци в съседни страни, да бъдат насочени към тези в България, допълни той.

По думите на Кристиан Вигенин, ангажимент към решаването на проблема има не само централната власт, но и местната. „Всеки ресурс трябва да се използва. Вместо кметът на София да критикува и да стои като страничен наблюдател, трябва да помогне. Това не е проблем на отделен министър, а на България”, подчерта той.

Министър Вигенин увери, че са предприети всички необходими действия за осигуряване на европейско финансиране. „Въпрос на време е да получим увеличение за следващата година. Част от тези пари е възможно да дойдат веднага”, каза той, като допълни, че и досега средства по европейските фондове са получавани, но не са използвани ефективно. „Правителството на ГЕРБ не е направило нищо, за да бъде изграден експертен и физически капацитет”, допълни външният министър.