Всички ученици ще учат музика и рисуване до десети клас
Всички ученици ще учат музика и рисуване до десети клас / Sofia Photo Agency, архив

Музика и изобразително изкуство ще се изучават от учениците във всички видове училища от I до X клас. Това съобщават в специално становище от Министерство на образованието.

Просветното министерство с идея за по-дълга учебна година

От ведомството казват, че в писма до министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев директори на училища, учители, родители и ученици алармират, че в новия образователен закон липсва конкретика по отношение на задължителни часове за изучаване на музика и изобразително изкуство в първия гимназиален етап.

От МОН уточняват, че при изготвянето на стандартите лично министър Танев настоял експертите на Министерството да търсят баланс и в учебния план, като във всеки един от етапите предметите музика и изобразително изкуство да бъдат изучавани. Той препоръчал тези предмети да са самостоятелни и най-важното да се изучават и в Х клас, което до този момент не присъства в типовия учебен план, а единствено в специализираните училища по изкуствата, казват още от ведомството.

Без история и география за абитуриентите

Двуседмичният срок за обществено обсъждане по публикуваните проекти на държавните образователни стандарти за учебния план, общообразователната подготовка и познавателните книжки, учебниците и учебните помагала изтича на 9-и ноември 2015 година.