Всички ранени израелски туристи са напуснали България
Всички ранени израелски туристи са напуснали България / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Всички ранени израелски туристи са напуснали България
55401
Всички ранени израелски туристи са напуснали България
  • Всички ранени израелски туристи са напуснали България

24 часа след атентата на бургаското летище, всички пострадали израелски туристи са транспортирани в родината си, съобщават от здравното министерство.

По настояване на израелското правителство тримата ранени, които бяха настанени в "Пирогов" и Военномедицинска академия, са отлетели към Израел от летище София.

Сред тях бяха мъж на възраст между 40 и 50 години с 55% изгаряния по тялото и множество травматични наранявания, и две жени, на възраст между 23 и 30 години, едната от които - с черепно-мозъчна травма, а другата с разкъсване на черния дроб и диафрагмата.

Здравният министър Десислава Атанасова допълни, че и тримата са със стабилни показатели, които им позволяват да пътуват.

"С наши реаномобили на Пирогов и на ВМА, бяха откарани директно до пистата, до военния самолет. Те пътуват с медицински специалисти от Израел и военни. Тяхната оценка - на професионалистите, съвпада с моята оценка, че медицинската помощ е била на невероятно високо ниво и е оказана своевременно", заяви Атанасова.

Министърът допълни, че междувременно се подготвя транспортиране на тленните останки на загиналите, които с помощта на РЗИ-Бургас и прокуратурата скоро ще бъдат закарани в Израел.