Всички нови министри ще бъдат проверени от ДАНС
Всички нови министри ще бъдат проверени от ДАНС / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Всички нови министри ще бъдат проверени от ДАНС, съобщи премиерът Сергей Станишев след пленума на социалистите. По думите му, за него е важно освен професионалисти, те да бъдат обществено приемливи лица. Структурните промени в изпълнителната власт не бяха обявени. По информация на Дарик те ще се конкретизират на следващ етап и на политически съвет идната сряда.

Станишев аргументира поотделно назначенията на новите министри. По думите на премиера вицепремиерският пост без портфейл се налага заради факта, че досега координацията в изпълнителната власт и контролът по дейностите, свързани с евросредствата, са били недостатъчни.

Меглена Плугчиева е кандидатурата, която има широко съгласие в коалицията, подчерта премиерът. Станишев каза още, че посланикът ни в Германия има добър политически авторитет и у нас, и в чужбина.

Председателят на парламентарната група на „Коалиция за България” Михаил Миков поема тежък кръст начело на МВР. С неговото назначение се дава ясен знак за поемане на конкретни ангажименти, изтъкна министър-председателят.

Станишев посочи, че Миков е не само ефективен политик, но и почтен професионалист – юрист с воля за реформи.

Премиерът благодари на екипа на Гайдарски, но не спести, че здравеопазването е конфликтна сфера за управляващата коалиция. Нуждае се от модернизация и затова здравен министър ще бъде бившият кмет на Стара Загора и добър администратор д-р Евгений Желев.

Като аргументи за смените в земеделието и отбраната премиерът посочи спрените пари от Евросъюза във ведомството на Кабил и социалните проблеми със съкращенията на военнослужещите.

Политическата отговорност не може да бъде аритметично разделена, важен е общият успех и принципът на солидарност, заяви соцлидерът. Той не конкретизира структурните промени, освен че Главната инспекция по труда ще се сдобие с по-големи правомощия, а броят на заместник-министрите и заместник областните управители ще бъде драстично редуциран. През празниците ще има изнесено заседание на коалицията, съобщи Станишев.