Всеки пети даскал отсъствал през последния месец на 2008 година
Всеки пети даскал отсъствал през последния месец на 2008 година / снимкa: Sofia Photo Agency

Всеки пети учител у нас е отсъствал от работа през последния месец на 2008 г., а половината от часовете с отсъстващ преподавател са били свободни за учениците, съобщи образователният министър Даниел Вълчев. Като мярка за съкращаването на непроведени учебни часове от тази година започва националната програма „Без свободен час".

Според програмата министерството на образованието ще поеме заплащането на първия ден от отсъствието на преподавателите, който в момента се плаща от бюджета на училището. Останалите мерки са свързани с намирането на заместващи учители и контрола върху броя свободни часове, обясни министър Вълчев.

„Към Регионалните инспекторати ще се поддържат и актуализира банка с данни за кадри за заместващи учители по общини и населени места. Ако един учител отсъства го замества съответен негов колега, ако няма негов колега – в час влиза педагогическия съветник или помощник директор. Ако от тях никой не може да бъде в час – влиза директор”, уточни министър Вълчев.

За всеки проведен час заместващите учители ще получават хонорар от 5,70 лева. Според отчета на министър Вълчев пред декември миналата година учениците са направил над пет милиона извинени отсъствия, а за цялата година и средно за страната всеки ученик е имал по половин ден свободни часове на месец.