/ netinfo
Около 10% са регистрираните нарушения при проверките на таксиметровите апарати през миналата година са свързани с апаратите. Това става известно от думите на и.д. председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Валтер Василев, който участва в откриването на XIII Национална научно-практическа конференция под наслов "Измерванията в транспорта", съобщиха от метрологията.
 
"През изминалата година ДАМТН е извършила 347 проверки, на лица, които използват таксиметрови апарати при осъществяваните от тях услуги", е съобщил Василев. Част от проверките са били самостоятелни на агенцията, а друг дял - съвместно с ИА "Автомобилна администрация" и други институции.
 
При тези инспекции са установени 37 апарата, на които е липсвал знак за извършена проверка - задължително условие, за да се гарантира, че устройството е изрядно и таксито има право да работи. В резултат на проверките са съставени 35 протокола за задължителни предписания и 32 акта за установяване на административни нарушения.
 
Глоби за 58 000 лева заради неизрядни електроуреди

Установен е и един апарат, който е бил технически неизправен, а в един автомобил е намерено и допълнително устройство, което манипулира данните - т.нар. помпа, допълва "Монитор". "През изминалата година направихме и 160 проверки на регистрирани сервизи за тахографи за спазване на задълженията им по Закона за автомобилните превози", е допълни Валтер Василев.
 
В резултат са съставени 18 протокола за задължителни предписания, а при проверки на пътя са установени две лица с допълнителни монтажни табели върху тахографите. Нещо, което е грубо нарушение и предпоставка за възникване на пътнотранспортни инциденти, отбелязват от агенцията.