Всеки десети пътува без билет в градския транспорт в столицата
Всеки десети пътува без билет в градския транспорт в столицата / снимкa: Sofia Photo Agency

Всеки десети пътува без билет в градския транспорт в столицата, съобщиха за БТА от Центъра за градска мобилност. Според съуправителят му - Николай Костов, преобладаващ процент са пътуванията гратис в няколко района на София.

С повече пътници без билет са по линиите, обслужващи кварталите "Западен парк", "Факултета", "Христо Ботев", както и "Захарна фабрика".

Общото впечатление, че в метрото пътуват само редовни пътници вече не е точно такова. От направените 130 000 проверки за ноември по станциите на метрото са наложени санкции на 270 души с нередовни карти за пътуване. В наземния транспорт за миналия месец са проверени общо 654 000 пътници, като глоби и актове са съставени на 7 000 души.

От края на февруари следващата година в станциите на столичното метро ще се влиза само срещу електронна карта или с билет, закупен от касите. Дотогава ще приключи процесът по подмяната на месечните и тримесечните карти на хартиен носител с електронни. Това означава, че влизането в метрото ще става срещу валидиране на картата на устройствата за вход, а не както е досега - срещу показването на картата на касата на станцията. Засега в далечното бъдеще остана унифицирането на електронните карти с брой пътувания за наземен транспорт и за метро. И след февруари догодина, който желае да ползва такива карти ще трябва да е с две пластики в джоба - една за метрото, а другата за трамваи и тролейбуси.   

От Центъра за градска мобилност припомниха, че има два вида електронни карти за месец и тримесечие - именни и безименни. По опростена процедура се издават безименните, но те не гарантират запазването на правото за пътуване след кражба или изгубване, докато именните могат да се блокират в такива случаи и правото за пътуване да се възстанови след издаването на нова пластика.

В София ежедневно има един милион пътувания с градския транспорт, като 160 хиляди от тях са в метрото. Броят на пътуващите с градски транспорт на месец е 27 милиона души.