Всеки 5-и ученик дебел, с очила и лоша стойка
Всеки 5-и ученик дебел, с очила и лоша стойка / netinfo

Всеки пети ученик в България има проблеми със затлъстяването, зрението или страда от гръбначно изкривяване. Това показват резултатите от първото национално изследване на заболеваемостта сред подрастващите. Данните съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Тенчо Тенев по време на годишното национално съвещание на директорите на национални центрове и регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве, което се провежда в Хисар.

Резултатите са получени от прегледите на общо практикуващите лекари в страната. През 2005 г. е постигнат най-висок имунизационен обхват на подрастващите, което е довело до рязък спад на заболеваемостта във възрастовата група от 8 до 14 години, уточни д-р Гаврилова от Министерството на здравеопазването.

Едва половината от проверените детски заведения и 25% от ученическите, работнически и учрежденски столове отговарят на изискванията за здравословно хранене. Децата приемат основно тестени изделия и не консумират достатъчно плодове и зеленчуци и риба, подчерта д-р Тенев.

В националната програма „Топло мляко и закуска” са констатирани пропуски в качеството на предлаганите храни и нарушения при съхраняването и сервирането на млякото, показват още резултатите от изследването.

В края на тази година предстои да се проведе национално представително проучване за храненето на децата от 0 до 5 г.