Все повече хора не одобряват ваксините
Все повече хора не одобряват ваксините / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Увеличават се хората, които не одобряват ваксините
65274
Увеличават се хората, които не одобряват ваксините
  • Увеличават се хората, които не одобряват ваксините

Расте броят на хората у нас, които са настроени негативно към ваксините, обяви националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова на семинар по темата за имунизациите в Хисаря. По време на срещата стана ясно, че най-голяма тревога у родителите, нежелаещи да ваксинират децата си, поражда страхът от появата на неврологични усложнения като гърчове. Експерти от цялата страна обаче се обединиха около идеята, че много по-голяма опасност от подобни усложнения крие заболяването, което може да бъде избегнато, ако малчуганите биват имунизирани своевременно.

До 95 % може да се понижи заболеваемостта от рак на маточната шийка, ако момичетата бъдат ваксинирани, преди да започнат да водят полов живот, припомни като основна цел на Програмата за първична профилактика на заболяването д-р Теодора Тодорова от Здравното министерство. Антиваксиналните движения, както ги наричат специалистите, обаче разколебавали родителите дори когато става въпрос за рак на маточната шийка.

„Обхванатите момичета от целевата група за периода октомври 2012 - май 2013 с първи прием са 8040, с втори - над 6000 и е започнал третият прием при 1436 момичета. За съжаление цифрата така изглежда много добре, но истината е, че над 50% от имунизираните с първи прием са обхванати през първите два месеца на кампанията. Това се дължи на масираната атака и на антиваксинационните движения, които освен, че си позволяват и намират начин да влязат в училищата, са залели и коридорите пред лекарските кабинети с всякакви материали, които по-скоро объркват родителите, а в доста случаи и лекарите", обясни Тодорова.

Експертите са единодушни, че не може да бъде описан профилът на антиваксинално настроеният човек.

„За България антиваксиналната конспирация е внесена. Тя пониква от семенца, довеяни от вятъра на сайтове, блогове и социални мрежи. Интересно ми е било да разбера защо се посяват, защо поникват. Това, което на мен ми се струва, че е в основата на всичко е т.нар. пещерен уеб маниак", така коментира ситуацията около антиваксиналните движения доц. Никола Василев, началник на Клиниката по обща и онкологична гинекология към ВМА.

Интересен факт е, че информираността относно ползите от ваксините е по-висока сред небялата раса, подчерта още доц. Василев. Въпреки това обаче белите майки били много-по склонни да ваксинират своите дъщери от представителките на другите раси.