Все повече анестезиолози напускат страната ни
Все повече анестезиолози напускат страната ни / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Все повече анестезиолози напускат страната ни
52192
Все повече анестезиолози напускат страната ни
  • Все повече анестезиолози напускат страната ни

Да се осигури отделен бюджет за специалистите по анестезиология в страната, поискаха водещи български медици и представители на Дружеството на анестезиолозите. За пореден път от там алармираха, че броят на кадрите по реанимация намалява драстично заради ниските заплати и лошите условия на работа в болниците. Председателят на столичната колегия на лекарския съюз проф. Милан Миланов съобщи, че само през вчерашния ден е подписал молбите на 35 лекари за работа в чужбина, 10 от които - анестезиолози.

Около 700 са анестезиолозите в България, няма данни колко не достигат, но само в университетските болници трябват поне 80 такива специалисти, категорични са от дружеството по анестезиология. Вече 400 български реаниматори практикуват в чужди болници в Европа, а у нас лечебните заведения се принуждават да увеличават неколкократно заплатите на анестезиолозите, за да ги задържат на работа, обясни зам.-директорът на Военномедицинска академия доц. Крум Кацаров.

„Персонално решихме, че ще вдигнем заплатите, определихме пари, които са сравнително добри за България и т.н. Иначе си играем на глупости, „стани човек, осинови анестезиолог". В тази страна няма пари за медицина, медицината е в трагично състояние. Германците правят „Мерцедес” и здравеопазването им е „Мерцедес”. Ние не правим нищо. Здравеопазването ни е трабант или каруца”, коментира той.

Началникът на клиниката по белодробни болести във ВМА доц. Коста Костов пожела: „Не знам дали се сещате какво стана с мечките, които ги пуснаха от Белица. Пуснаха ги в една поляна, за да влязат в гората. Те започнаха да се търкалят на поляната, не посмяха да влязат в гората и се насочиха обратно към резервата. Пожелавам на нашите анестезиолози, които са изключителни, когато заминат за чужбина, да се потъркалят на летището и да се върнат обратно при нас, защото ситуацията е драматична”.

Според медиците, заплатата на един анестезиолог в България е между 700 и 1100 лева. По данни на дружеството само 25 лекари са получили правото да специализират анестезиология през тази година.