Връщат превантивните мерки срещу птичи грип в Русе
Връщат превантивните мерки срещу птичи грип в Русе / БГНЕС
Възстановяват се превантивните мерки срещу разпространение на птичи грип в Силистренско, тъй като съществувала теоретична възможност за разпространение на заразата от Германия.

Отново в силистренските села е забранено свободното движение на домашни птици, съобщи директорът на Регионалната ветеринарно-медицинска служба (РВМС) в Силистра д-р Венелин Димитров. Заедно с ловните дружинки и горските стражари се наблюдават водоемите, където най-често се събират диви гъски и домашни пернати. Строг зооконтрол е въведен и в големите люпилни и птицеферми.

Според ветеринарите есенно-зимният сезон е рисков за разпространение на птичи грип заради температурните амплитуди и прелета на диви птици.

Тези дни се очаква официално потвърждение от Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС), че намерените преди дни 260 мъртви полудиви гъски край язовира в село Суходол, не са измрели от инфлуенца. Още тогава на място е изключена възможността с полеви тест. Птиците са натровени от обеззаразено жито за посев.

Населението в региона е предупредено да уведомява ветеринарните власти в случай на намерени трупове на мъртви птици.

Други новини от Русе