Другата седмица ще бъде решено дали големите ученици от 5 до 12 клас ще се върнат предсрочно в класните стаи.

В момента те са на онлайн обучение от вкъщи, а заповедта е до края на 31 януари. Премиерът Бойко Борисов обаче разкри, че идния четвъртък ще се обсъди дали да не бъдат върнати по-рано в клас и кога да стане това.

"Като виждате съседите, а и не само съседите, пълния локдаун, който се налага, ние към днешна дата пуснахме учениците до 4-ти клас. Ако следващия четвъртък данните са добри, ще мислим и по темата и за по-големите ученици", заяви Борисов във Велико Търново, където заедно с просветния министър Красимир Вълчев посети СУ "Емилиян Станев". 

"Това е, което правим. Никой не може да даде точна прогноза. Надяваме се с повече оптимизъм март месец да е по-спокойно положението“, добави Борисов. Той посочи, че в България всяка седмица ще пристигат ритмично по 25 000 ваксини. След като бъдат ваксинирани лекарите на първа линия, следва да се ваксинират и учителите. Затова премиерът се надява към март да е по-спокойно положението.

Красимир Вълчев добави, че трябва поне една пълна работна седмица, за да се проследи дали ще се повиши заболеваемостта в страната, след като учениците от 1-ви до 4-ти клас от вчера отново тръгнаха на училище. След това ще се решава кога и как ще тръгнат на училище учениците от 5-ти до 12-ти клас.

В СУ "Емилиян Станев" над 97 процента от децата са на училище днес, посочиха от ръководството на училището. Само осем ученици са отсъстващите и осем деца, които са на обучение в електронна среда.