/ /iStock
Първите шестима пилоти на хеликоптери, които ще изпълнява операции по спешна медицинска помощ по въздух – ХЕМС (от Helicopter Emergency Medical Service - HEMS), получиха своите свидетелствата за летателна правоспособност.

На церемония във въздушната база на „Гранична полиция“ на Летище София, където се очаква временно да бъде базиран първият хеликоптер за спешна помощ, т.нар. бревети им връчи лично министър-председателят Николай Денков. На събитието присъстваше и министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Пилотите са преминали обучение в Италия. Първият хеликоптер за системата ХЕМС, дело на италианския производител „Леонардо“ (Leonardo S.p.A), вече е излязъл от производствената поточна линия и е с извършени тестови полети. Предстои той да бъде боядисан в избраната разцветка в червено и бяло. Машината ще е с регистрация LZ-HMA. 

Средствата за авансово плащане за поръчката на два допълнителни медицински хеликоптера са осигурени в проектозакона за държавния бюджет за 2024 г. Надявам се, днес и утре той да бъде окончателно приет, с което общата бройка на хеликоптерите ще стане осем. Това обяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, който припомни, че договорът с италианския производител позволява бройката от шест хеликоптера, финансирани по Плана за възстановяване и устойчивост, да бъде допълнени с още две машини. 

Хеликоптерите трябва да бъдат окомплектовани с пилоти, механици и медици, припомни министърът. Гвоздейков увери, че има заинтересовани млади лекари, които искат да упражняват тази професия, а в момента обучението им се организира от Министерството на здравеопазването. 

В системата се очакват да работят общо 36 пилоти и 14 инженери. Първият български хеликоптер за спешна помощ по въздух се предвижда да лети от Италия до България в средата на януари. 

Министър Гвоздейков увери, че хеликоптерите, които ще получи страната ни, са оборудвани за полет през тъмната част на денонощието. Това обаче може да се случи, след като новосъздаденият авиационен оператор натрупа съответния опит, съгласно европейските регулации. 
БТА