През следващото денонощие под влияние на преминаващ южно от страната средиземноморски циклон ще се създаде валежна обстановка, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и ще има гръмотевични бури, значителни валежи и локални градушки. Интензивни ще са явления в Западна и Южна България и в Централния Предбалкан, където сумарните количества на валежите ще достигнат до 50-60 mm, а на места в Родопската област и Ихтиманска Средна гора - до 80-100 mm. 

В останалата част от страната сумарните количества ще бъдат между 15-25 mm, а най-слаби ще са валежите на места в североизточните райони и по Черноморието - до 10 mm. Ще духа до умерен вятър от източната четвърт. В по-голямата част от страната преобладаващите максимални температури ще бъдат между 20° и 25°, в София - около 19°. Валежите ще продължат и през нощта срещу събота. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и още ще се понижи. 

По данни на Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) на 10 юни има вероятност от гръмотевични бури, значителни валежи и локални градушки. От НИМХ е обявен червен код за валежи в Смолянска област, а оранжев – за София-град и за областите Благоевград, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, София, Стара Загора и Хасково. Жълт е кодът за валежи във Велико Търново, Видин, Плевен, Сливен и Ямбол. 

МОСВ обяви опасност от бедствия и призова гражданите да следят прогнозите

Над Черноморието ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи, в отделни райони - с гръмотевици. Ще духа до умерен вятър от източната четвърт. Максимални температури на въздуха: 20°-23°. Температурата на морската вода е 21°-23°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

Над планините ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Ще има значителни валежи с гръмотевични бури. Ще духа умерен до силен вятър: в ниските части - от североизток, а по билата - от югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 14°, на 2000 метра - около 9°.

През почивните дни отново ще има гръмотевични бури, значителни по количество валежи, на места - и градушки. В събота вероятността за интензивни явления е голяма за цялата страна, а в неделя - за много райони в Северна и Източна България. Сумарните количества за обстановката в отделни райони ще надхвърлят 50-80 mm, локално, главно в Родопската област - и над 100 mm. В събота вятърът ще е от изток-североизток, слаб до умерен. Дневните температури в по-голямата част от страната ще останат под 25°. В неделя вятърът в Източна България временно ще се усили, ще е от север-североизток, в западната половина от страната ще остане слаб до умерен, от север-северозапад. Температурите ще се повишат с един-два градуса.