Още тази вечер в часовете до полунощ, от северозапад ще превали и прегърми с риск от градушки. Приближаващият студен фронт е съвсем близо до крайните северозападни райони. За петък (6 август) е обявен жълт код за силен северозападен вятър в цялата страна. Очакват се пулсации между 15-20 m/s. На места (най-вече в 5 области на страната) ще се развива и мощна купесто-дъждовна облачност и в отделни райони има предупреждение за значителни валежи и гръмотевични бури, възможни са и градушки. Това се очаква за Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас. Не са изключени валежи и в други части на страната. Това сочи справка на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

НИМХ


Температурите ще се понижат с 4-5 градуса и преобладаващите максимални ще между 30 и 35 градуса.

Над Черноморието ще има по-значителни увеличения на облачността, но главно след обяд ще е с краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Вятърът ще се ориентира от север-северозапад и ще е умерен, временно силен. Максималните температури ще са 28-31 градуса. Температурата на морската вода е 26-28 градуса. Вълнението на морето ще е от 2 бала на юг до 3 бала на север.

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Вятърът ще се ориентира от северозапад и ще е умерен до силен. Температурите ще се понижат и максималната на височина 1200 метра ще е около 24, на 2000 метра - около 16 градуса.

дъжд
iStock/Getty Images


През почивните дни времето ще бъде слънчево. По-значителни увеличения на облачността ще има в събота преди обяд над източните райони, там на отделни места все още е възможно да превали. Вятърът ще отслабне, ще се ориентира от север, впоследствие от изток и ще стихне.

В неделя температурите ще се повишат слабо и максималните ще са между 31 и 36 градуса.

НИМХ, БТА