Временната шефка на НЗОК дарила 10 000 лв. от бонусите
Временната шефка на НЗОК дарила 10 000 лв. от бонусите / www.sxc.hu

Марияна Василева, която изпълнява временно длъжността управител на НЗОК, е дарила миналата седмица 5000 лв. по дарителската сметка на Йордан Красимиров Стоев. Момчето е на 18 години и води тежка битка с рядка форма на левкемия, а парите са от допълнителното възнаграждение на Василева за 2011 г., получено извън основната й заплата, съобщават от пресцентъра на Здравната каса.

Извън сумата по дарението комисия към НЗОК е издала разрешение на момчето за планово лечение в Германия. То е на стойност 94 520 евро, с които ще се обезпечи предварителната подготовка за костно-мозъчна алогенна трансплантация, което представлява високо-дозова химиотерапия за постигане на ремисия. Самата трансплантация ще се финансира от здравното министерство, допълват от касата. С парите, дарени от Василева, семейството ще може да обезпечи съпътстващите разходи по пътуването и престоя в Хамбург.

Подуправителят е дарила други 5000 лв. на осемгодишния Тодор Славчев Чаушев от Момчилград, чиято история открила в неговата страница във Фейсбук. Той е с диагнози детска церебрална парализа и епилепсия. Вече е преминал един курс на лечение в Израел, а сега семейството му събира средства за продължаване на терапията. От касата уточняват, че в този случай не могат да финансират лечение в чужбина, защото става въпрос за страна извън Европейския съюз.

Отделно Марияна Василева ще сключи договор за дарение с фондация, която помага на болни деца и деца в неравностойно положение, се казва още в съобщението на касата. Така тя ще дари оставащата сума от бонуса си до 15 158 лв., като всеки месец ще превежда определена сума от заплатата си в подкрепа на дейностите на избраната фондация. До края на седмицата ще бъде избрана фондацията и ще бъдат договорени конкретните условия за дарение, съобщават още от НЗОК.