Временен шеф поема Спешната помощ в столицата
Временен шеф поема Спешната помощ в столицата / снимки: БГНЕС

Здравният министър ще назначи временно изпълняващ длъжността директор на столичния Център за спешна медицинска помощ за периода, в който настоящият директор д-р Георги Гелев е в отпуск по болест. Временният директор се очаква да ръководи линейките в столицата през следващия месец.

Каква ще е съдбата на д-р Гелев след това, все още не е ясно, посочи д-р Таня Андреева след като участва в заседание на парламентарната Здравна комисия. Оказва се, че млади хора, които имали желание да започнат работа в поверения на д-р Гелев център, били връщани, за да може да се разпределят пари за допълнително материално стимулиране на работещите там служители. Това показват проверките на Здравното министерство в софийската бърза помощ, които предложеният за уволнение шеф определи като тенденциозни.

Две били предложенията, изпратени до здравния министър д-р Таня Андреева. Едното - д-р Гелев да бъде уволнен, а другото - докато той е в отпуск, да бъде назначен временно изпълняващ длъжността, уточни министърът: „В този момент аз ще се възползвам от възможността да сложа временно изпълняващ, докато той е в отпуск по болест, тъй като факт е, че има проблеми".

Министърът определи като нормален протестът на столичните спешни медици, който те организираха в защита на своя директор: „Той е работил с тях повече от 15 години, нормално е те да го защитават. Също така и кметът на София е обезпокоена, и Министерството, проверяващите институции са обезпокоени от това, което се случва в Центъра за спешна медицинска помощ в столицата. В рамките на една година няколко пъти имах среща с млади хора, които искат да започнат работа в ЦСМП-София и им се отказва. Факт е, че не се назначават, за да може да има допълнително разпределение на допълнително материално стимулиране. Аз смятам, че не този е пътят".

Самият д-р Георги Гелев обаче е на мнение, че много от тези изводи от резултати от проверки, са представени по този начин тенденциозно: „Това води до заблуждение на човека, който взима решение".

Гелев отрече да е вярно и твърдението за подправените часове на заминаване и пристигане на линейката, по случая с починалата преди дни 40-годишна жена. „Има и други такива поправени, тъй като това е на хартиения носител. Разпечатката от джипиеса, където ясно и точно е посочено час и място на тръгване, час и място на пристигане, а не хартиения носител, който на практика при тези съвременни електрони средства има някаква стойност. Хората са безкрайно уморени", посочи д-р Гелев.

Временен шеф поема Спешната помощ в столицата
netinfo