Вредните емисии в хасковско село са в пъти над нормата
Вредните емисии в хасковско село са в пъти над нормата / Thinkstock/Getty Images

Емисиите на въглероден диоксид от цеха за производство на дървени въглища в хисарското село Красново са в пъти над допустимата норма, научи Дарик. Това става ясно след като излязоха резултатите от проверката на Регионалния инспекторат по околната среда и водите (РИОСВ), направена на 14-ти септември тази година.

Директорът на инспектората Стефан Шилев заяви за Дарик, че на фирма „Аибо-С", която стопанисва цеха, ще бъде написан акт за няколко хиляди лева. Отделно ще има и предписание в цеха да бъдат монтирани пречиствателни съоръжения, каквито е установено, че липсват или са неизправни.

Жители на селото разказаха, че всеки ден биват обгазявани сутрин и вечер в продължение на около час. Те обясняват, че дишат трудно, когато намиращият се в рамките на селото цех, започне да изпуска газ и се налага веднага да затворят прозорците си.

Растенията и засажденията боледуват, дърветата съхнат, а пчелите, които дават поминък на селото, са избягали или измрели, обясниха хората.

По думите им този проблеми датира от над 2 години и въпреки, че са писали жалби до всички министерства и институции, които могат да вземат отношение по проблема, промяна няма.

Други новини от Пловдив