Вратите на вагоните се заключват заради посегателства
Вратите на вагоните се заключват заради посегателства / снимка: БГНЕС

Коридорът на влака София-Кардам е бил задръстен от торби с покупки от стокова борса “Илиянци”. Това заяви председателят на транспортната комисия в парламента Йордан Мирчев. По думите му това е била и една от причините за бавното слизане на пътниците от злополучни влак. Мирчев обясни, че покупките били на жена от шесто купе, където е възникнал пожарът.

„В случая да не се гарантира бързото излизане на пътниците определена вина има в самите пътници. Коридорът на вагона е бил запълнен с покупки от базата в „Илиянци”. Какво има в него има си органи, които ще осъществят, но това в определена степен е пречило и на кондуктора, когато са взимали от съседните вагони пожарогасителите, за да извършат операциите, пречило е и на пътниците в кабините, за да могат своевременно да се изтеглят и да напуснат”, каза още Мирчев.

Председателят на транспортната комисията потвърди, че вратите на кушет вагона са били заключени по време на пътуването. Това се правело заради сигурността на пътниците, тъй като имало вероятност от посегателства във влаковете.

Мирчев съобщи, че транспортният министър ще бъде изслушан на заседание на оглавяваната от него комисия. Той се обяви против искането за създаването на временна комисия в парламента по случая. За създаването й настояха от БНД, ДСБ и СДС.