Врачанският митрополит Калиник ще е наместник на Варненската епархия
Врачанският митрополит Калиник ще е наместник на Варненската епархия / снимка: БГНЕС, aрхив
Врачанският митрополит Калиник ще е наместник на Варненската епархия
65332
Врачанският митрополит Калиник ще е наместник на Варненската епархия
  • Врачанският митрополит Калиник ще е наместник на Варненската епархия

Врачанският митрополит Калиник е новият наместник на Варненската епархия и ще я ръководи до избора на наследник на покойния Дядо Кирил. Митрополит Калиник бе избран единодушно за наместник на днешното заседание на Светия Синод, което бе свикано извънредно след внезапната кончина на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.

След заседанието стана ясно, че Неврокопският митрополит Натанаил също е изявил желание да бъде заместник на Кирил. „Светият Синод обаче единодушно прие за наместник Калиник", заяви Негово светейшество българският патриарх и софийски митрополит Неофит, и допълни, че избраникът е достатъчно опитен, за да се справи с поставените му задачи.

Освен че Врачанският митрополит Калиник ще води своята и Варненската епархии, той ще трябва да организира и избора на нов митрополит на мястото на Кирил, поясни говорителят на Светия Синод Александра Карамихалева.

Към момента не е определен срок, в който да бъде избран новият Варненски митрополит. Според българския патриарх Неофит новият наместник ще се справи с поставените му задачи: „За Варненска и Великопреславска епархия смятам, че Дядо Калиник ще подготви нещата по-навреме, защото там няма митрополит. Той има опит, той е провеждал избор за Дядо Кирил във Варна, има и помощник викарий епископ".

Всички митрополити са били достойни за наместници на Дядо Кирил, допълни Видинският митрополит Дометиан: „И понеже Светият Синод погледна с разбиране, Калиник прие, въпреки че не му беше по сърце. Той обаче го направи от послушание и това му прави чест".

На въпроса дали наистина Калиник е имал желание да стане наместник, Сливенският митрополит Йоаникий отговори така: „Той прие, а пък дали е имал желание, това не мога да кажа. Защото никой не знае какво има в човека, освен човешкия дух, който живее в него. И много пъти съм казвал: „Не хвали онова, което не си видял, а каквото само си чул. Не говори като да си го видял!"

Според устава на Българската православна църква следващият Варненски митрополит, който ще наследи дядо Кирил, трябва да бъде избран до три месеца.

Врачанският митрополит Калиник бе единственият, който поиска прошка 24 часа, след като стана ясно, че 11 от 15-те митрополити от Светия Синод са били агенти на Държавна сигурност.

Варненският и великопреславски митрополит Кирил беше открит мъртъв във водите на Черно море. Причината за смъртта е удавяне. По тялото му липсват външни травми и няма данни за насилствената смърт, показват резултатите от аутопсията.

Поклонението пред митрополит Кирил ще бъде в четвъртък в катедралния храм „Свето Успение Богородично" във Варна.