Враца избира кмет из между шестима кандидати
Враца избира кмет из между шестима кандидати / cнимка: Sofia Photo Agency

Нормално започна изборния ден във Враца. Всички 107 секции са разкрити. В някои от тях в 6.00 часа, когато е началото на изборния ден, е отсъствал по един член на комисията, но те бързо са попълнени.

Секциите са на територията на 21 села и два квартала, избирателни секции има и в Тубдиспансера и МБАЛ "Хр. Ботев". За избирателите с физически и зрителни увреждания са предвидени 15 секции, които се намират на първия етаж на всички места за гласуване и са обозначени с съответните знаци за хора с увреждания. По Закона за местните избори тези секции трябва да са с най-малък брой избиратели в основния списък. Създадена е и организация за превозване на тези хора.

760 542 са имащите право на глас, които ще направят своя избор между шестима  кандидати. Две момичета на територията на общината навършват днес пълнолетие и имат право на глас. Те са и най-младите гласоподаватели.

Жителите на града избират измежду шест кандидатури. Кандидатът на политическа партия ГЕРБ е д-р Костадин Шахов, който оглави Общинския съвет в града след като предишният му председател Николай Коцев бе избран за депутат. След като спечели най-много гласове на вътрешнопартийните избори в ГЕРБ, които трябваше да определят кандидата за кмет, Шахов получи подкрепата на СДС, ДСБ и БЗНС.

БСП издигна директора на териториалното поделение на "Български пощи" Цветелина Дамяновска. Альоша Игнатов от ПП „Ред, законност, справедливост", Хараламби Ефремов от БНД, Стефан Чолаков от БНРП и Кирил Илиев, издигнат от инициативен комитет са другите претенденти за мястото заемано до скоро от социалния министър.

Предишният кмет на Враца Тотю Младенов беше посочен от премиера Борисов за поста на министър на труда и социалната политика.

Новини от Враца