Вятърът в Монтанско достигна 22 метра в секунда
Вятърът в Монтанско достигна 22 метра в секунда / netinfo
Силен вятър е имало през нощта в много селища в област Монтана, съобщиха от Гражданска защита в града. Скоростта на вятъра е стигнала 22 метра в секунда в Монтана и около 30 метра в секунда - в планинските общини на района.

В 3.00 часа вятърът е прекъснал далекопроводите към 12 селища в общините Берковица и Георги Дамяново. Без ток в момента са берковските села Замфирово, Балювица, Рашовица, Боровци, Комарево, ромският квартал на Берковица - "Раковица", а също хижите в подножието на старопланинския връх "Ком" и около прохода Петрохан.

Заради бурята без ток са останали и селата Копиловци, Меляне, Главановци, Дълги дел и Говежда в община Георги Дамяново. В момента дежурни групи на "Електроразпределение" - Плевен, работят по възстановяване на захранването. Работата се затруднява от все още силния вятър, уточниха от Гражданска защита в Монтана.

От администрацията в Берковица съобщават, че вятърът е повалил дървета в града и по шосета от четвъртокласната пътна мрежа в общината.

Прогнозата на метеоролозите е до края на деня да остане ветровито.

В 8,00 часа тази сутрин в Ново село, Видинско, Враца, Шабла скоростта на вятъра е била 8 метра в секунда.

В Кнежа и Ловеч вятърът е бил 3 метра в секунда, Белене -9 метра в секунда, Плевен, Русе - 7 метра в секунда, Свищов -12 метра в секунда, Разград - 2 метра в секунда, Силистра, Варна и София - 5 метра в секунда, Калиакра -18 метра в секунда, Добрич - 4 метра в секунда, Мургаш над 40 м в секунда, Кюстендил - 3 метра в секунда , Черни връх и връх Ботев - 28 м. в секунда , нос Емине - 10 метра в секунда.

Имало е места и където е било тихо в този час, като например Велико Търново и Оряхово.