Вятърът в Дунавската равнина достигна  100 километра в час
Вятърът в Дунавската равнина достигна 100 километра в час / netinfo
Ураганни ветрове преминаха през Дунавската равнина. Най-силен бе вятърът в Русе, където скоростта му достигна до 101 километра в час. Бурята изпочупи клони на дървета и откачи ламарини от покривите на града. Аварийно-спасителни екипи отстраняват в Русе щетите от ураганния вятър, който на моменти достигнаи до 111,6 км в час, съобщи Министерството на държавната политика при бедствия и аварии.

Екипите премахват опасно надвиснали ламарини от покривни конструкции на жилищни и административни сгради.

Силният вятър е нанесъл поражения върху сгради от централната градска част. По някои високи сгради е установено разкъсване на големи парчета покривни ламарини. Пострадала е сградата на Съдебната палата, сгради около Русенския университет, блокове по улица "Бабуна планина".

Аварийните екипи продължават работа. Няма пострадали граждани.


Пристанищният комплекс спря обработката на товари заради силния вятър, съобщиха от администрацията.


От Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав са предупредили собствениците на кораби за усложнената обстановка по реката. Скоростта на вятъра ще се запази и утре.

В Белене и Оряхово ветровете са със скорост 24 метра в секунда.

Синоптиците прогнозират ветровитото време да продължи до края на седмицата. Тази нощ вероятно ще превали слаб сняг, а в сряда в района се окачва леко затопляне.


Във Варна вятърът достига до 21 м/с.

Tова наложи затварянето на пристанище Варна за всички кораби, съобщиха от Рейдовата кула на порта.

Вълнението на морето е 1-2 бала.

До 18 метра в секунда стигна скоростта на вятъра в Добрич, съобщават от Гражданска защита. Без ток, заради силния вятър са 8 села в община Крушари и по 7 села в Балчишко и община Добричка.

Има опасност от падащи отломки и предмети от сградите, алармират и от кметството в Добрич. Общинарите призовават гражданите да си стоят по домовете и да затворят плътно вратите и прозорците си.


Ако сте на път, спрете автомобила си на открито място, далеч от електропроводи, дървета и надвиснали скални маси, съветват още от Гражданска защита.

10 села в община Хитрино, Шуменско, са без ток - съобщиха от Областния съвет за сигурност в Шумен. Това са Хитрино, Върбак, Сливак, Близнаци, Велино, Страхилица, Живково, Калино, Иглика и Тимарево.

Аварийни групи от Електроразпределение - Шумен и дежурната група в Хитрино, работят за отстраняване на авариите в засегнатите села.

Скоростта на вятъра там е между 17 и 20 м./сек.

По Северното Черноморие също духа бурен югозападен вятър със скорост 24 метра в секунда, чийто пулсации достигат 26 метра в секунда, съобщи дежурният в хидрометеорологичната станция на нос Калиакра.

Вълнението на морето е 5 бала, на международната котвена стоянка убежище от щорма са потърсили 4 кораба.

На територията на община Каварна няма селища без ток и повреди в резултат на силния вятър, уточни Галя Великова - инспектор в Постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи към общинската администрация.