Война на три фронта за митрополитски корони
Война на три фронта за митрополитски корони / снимка: БГНЕС, архив

Само година след ожесточените скандали между митрополит Николай и покойния вече Варненски архиерей Кирил преди изборите за нов патриарх, в Църквата отново избухна война. Сега обаче тя е на няколко фронта - свободни са три митрополитски катедри - Варна, Гоце Делчев и Русе, пише „Труд".

Апетитите са огромни. Не само заради лелеяната корона и власт във върховното ръководство на БПЦ, но и заради богатствата на епархиите. Варненската има 5 действащи и 5 недействащи манастира. Епархията има 5 духовни околии: Варненска, Добричка, Провадийска, Шуменска и Търговищка.

Центърът на епархията е Варна с около 400 000 жители, 13 храма и 4 параклиса. Общото население на е около 1 051 243 жители, храмовете са 308, параклисите - 15, а дyxoвeнcтвoтo брои 95 дyши. Плюс земите край морето и нивите в Добричко, амбициите за бизнес туризъм и изгодни сделки, това е огромен капитал.

Още по-апетитна е ситуацията в Неврокопската епархия, където има 7 действащи манастира и 1 недействащ. Наследството на покойния митрополит Натанаил е и огромно и обещаващо добри доходи. Там има хотел, нова митрополитска сграда и създадени контакти с Гръцката църква, които ще носят доходи от поклоннически пътувания и какво ли не още. Отделно, в манастира в Хаджидимово постоянно се провеждат семинари, летни лагери за деца, идват чужди поклонници - всичко това е не само имидж, но и дейност, която би могла да привлече странично финансиране.

Тепърва ще се види дали епархийските избиратели във Варна са си взели поука. Новият вот е насрочен за 15 декември, а точно преди Коледа - на 22-ри декември, синодът ще излъчи фаворита, ако пак не се стигне до скандали. Варненци искат пълна прозрачност и смятат да канят медии. Борис и Игнатий обаче не бяха извадени от листите. Игуменът на Бачково, подозиран за връзки с червени олигарси, не смята да се откаже.

Колкото до Неврокопската епархия, Дядо Натанаил бе избран за митрополит, когато бе жив Пимен. Затова и се настани в Гоце Делчев, а не в Благоевградската митрополия, където Пимен издъхна като патриарх на разколниците.

Там активно ще работи проф. Иван Желев, бивш директор на изповеданията и особено близък с покойните патриарх Максим и дядо Натанаил. Фаворитът му е епископ Серафим Мелнишки, викарий на митрополията. Неговият баща бе шеф на фирма "Непар", която вдигна църковния хотел "Неврокоп".