/ БТА
Руската федерация изпрати публична нотификация за определяне на временна предупредителна зона в Черно море поради провеждане на военни учения. Това се посочва в позиция на Министерството на отбраната, изпратена след запитване на БТА, във връзка с прессъобщението на НАТО, публикувано след вчерашното заседание на съвета НАТО-Украйна.

НАТО осъди "опасното" поведение на Русия в Черно море и опитите ѝ да блокира износа на украинско зърно, като подчерта, че новата руска "предупредителна зона" засяга териториалните води на България, която е членка на Алианса. 

НАТО осъди „опасното поведение“ на Русия в Черно море: Засяга български териториални води

От МО посочват, че зоната включва части от изключителната икономическа зона на България.

"Няма причина за притеснение и учението ще се провежда далеч от териториалните води на страната ни", уточниха от ведомството.

"Въпреки че тези действия не представляват формално нарушение на международноправните норми, те не се смятат за добра практика. България и съюзниците продължават регулярните дейности по засилено наблюдение в зоната на отговорност на НАТО, в съответствие с решенията в рамките на Алианса", добавят от Министерството на отбраната.
Николай Трифонов, БТА