Военното министерство с амбициозен план за 2.3 млрд.
Военното министерство с амбициозен план за 2.3 млрд. / снимка: Sofia Photo Agency, архив

На фона на оскъдния бюджет и плачевното състояние на армията новото ръководство на Министерството на отбраната пише план за покупка на ново въоръжение и техника за милиарди.

Той трябва да се реализира за периода 2014-2028 г. и да покрива всички оперативни способности, които миналия месец бяха договорени с НАТО, пише вестник „Сега".

Става въпрос за 56 цели, зад които стоят определени проекти. Те се изчисляват на 2.3 млрд. лв. Сред тях са покупка на безпилотни летателни самолети, защита на хеликоптери от РПГ, на пристанища и на черноморската граница. Само покупката на нови изтребители ще струва над 1 млрд. лв.

"Ще предложим и очакваме утвърждаването от Министерския съвет и след това от Народното събрание на програма за инвестиции и превъоръжаването на въоръжените сили в съответствие с този амбициозен пакет от цели", обясни военният министър Ангел Найденов.
Той не обясни откъде ще се вземат средствата за финансиране на плана, но призна, че очаква парите за отбраната да нараснат до 1.5% от БВП при предстоящата актуализация на бюджета.
В момента военният бюджет е около 1.2% от БВП. Тези пари обаче могат да стигнат само за плащане на задълженията на МО. Само Военномедицинската академия например има около 91 млн. лв. задължения.

Подобен план за модернизация беше изготвен по времето на правителството на НДСВ, но той се провали и приключи само с няколко "златни" проекта. Те също бяха оправдани с изпълнение на натовските цели. Така се стигна до започването на спорни проекти като купуването на хеликоптери, самолети, втора употреба военни кораби и автомобили "Мерцедес". По време на тройната коалиция този план на практика беше замразен, а купената техника остана без поддръжка.